Bilde av bolig med både varmepumpe og vedovn, sannsynligvis godkjent av en energirådgiver

Slik finner du den beste energirådgiveren

Vi viser deg hva som er riktig pris å betale for en energirådgiver.

Bilde av Kim Arne Hammerstad

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 09.02.2024
Innhold

Energirådgivere har som jobb å vurdere hvor energieffektiv en bolig eller bygning er.

For boligeiere kan det å hente inn en energirådgiver gi en rekke fordeler, som lavere utgifter til strøm, høyere verdi ved et eventuelt salg og mindre miljøbelastning.

Hva koster en energirådgiver?

Prisen du ender opp med å betale for tjenestene fra en energirådgiver vil variere etter hvor stor boligen er, om man vil gjøre en termografisk måling i samme slengen og andre forhold.

For en vanlig enebolig koster det mellom 10 000 og 15 000 kroner, inkludert moms.

Samtidig dekker Enova inntil 50 prosent av utgiftene. Dermed vil kostnaden for en gjennomsnittlig enebolig lande på et sted mellom 5000 og 10 000 kroner for en energirapport.

Dersom du også ønsker å få utført en termografisk måling, vil kostnaden fort stige til mellom 17 000 og 20 000 kroner, medregnet støtten du får fra Enova.

Hvorfor engasjere energirådgiver?

Energirapporten som energirådgiveren utarbeider for deg vil inneholde en tilstandsrapport på hvilken energistatus boligen din har.

Dersom boligen din ikke oppnår toppscore, vil rapporten inneholde forslag til tiltak som vil bidra til å øke energistatusen på boligen.

Selv om det fort kan bli dyrt å gjennomføre tiltakene som foreslås, kan disse vise seg å tjene seg inn på sikt – på flere måter.

På kort sikt kan det å øke energistatusen på boligen bidra til å senke energikostnadene. På lengre sikt kan utbedringene gjøre boligen mer verdt i forbindelse med et fremtidig salg.

Noen av utbedringene kan dessuten være støtteberettiget gjennom Enova.

Det kan for eksempel være investeringer i et vannbårent varmesystem gjennom eksempelvis bergvarme, nytt ventilasjonsanlegg eller oppgradering av bygningskroppen til passivhusstandard, altså at huset har minimalt med oppvarmingsbehov.

Hvem trenger energirådgiver?

Med en strømpris som har vært sterkt økende de siste årene, har stadig flere fått øynene opp for såkalte Enøk-tiltak som kan bidra til å redusere energibehovet i boligen. Dette er blant kjerneoppgavene til en energirådgiver.

Generelt er det å få utarbeidet en energirapport aktuelt for de fleste boligtyper, men dersom du bor i en bolig som er 25–30 år eller eldre, er dette sterkt anbefalt.

Da er sjansen stor for at det er ganske store tiltak som må iverksettes for å øke energistatusen på boligen.

Slik får du best pris på energirådgiveren

Ved å benytte deg av en anbudstjeneste som Energirådgivere.no, lar du ulike energirådgivere som tilbyr tjenestene sine i nærområdet ditt konkurrere om å få deg som kunde.

Energirådgiverne vet nemlig at de konkurrerer om å få deg som kunde, noe som gjør at de vil strekke seg langt i tilbudet for å få jobben.

Du kan velge mellom tilbudene i ro og mak, og slipper dessuten å finne fram til hver enkelt energirådgiver. Den jobben har vi allerede gjort for deg.

Alt du trenger å gjøre er å fylle ut skjemaet.

Fyll ut skjemaet og få tilbud nå!